22 November 2024

Jak najlepiej przyspieszyć metabolizm?

Nadwaga lub otyłość często bywa efektem niezdrowego stylu życia, jednak nie zawsze. Niektóre osoby tyją, chociaż odżywiają się prawidłowo i nie stronią od codziennej aktywności. Przyczyną może być choroba lub spowolnione tempo przemiany materii. W tym drugim przypadku wystarczy wprowadzić drobne zmiany w jadłospisie, by uniknąć przybierania na wadze. Warto polubić te produkty, które przyspieszają trawienie i spożywać je jak najczęściej. Powinny one na stałe zagościć na talerzu osób odchudzających się, bo pobudzają spalanie kalorii. Właściwości takie mają na przykład niektóre owoce. Należą do nich grejpfrut, wiśnie i kiwi. Z warzyw wskazana jest cykoria, która pasuje do niemal każdej surówki. W przyspieszeniu metabolizmu pomogą też przyprawy. Wyjątkowo skutecznie działają imbir i chili. Do innych produktów pomocnych w walce z wolnym tempem przemiany materii zaliczają się oliwa i jogurt naturalny. Również kawa pita w rozsądnych ilościach może pozytywnie wpłynąć na trawienie, ale tylko wtedy, gdy zrezygnujemy z dodatku cukru czy śmietanki.

Previous post Waga a metabolizm
Next post Jak poprawić metabolizm?